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May 1, 2020 
 
Dear Mr. Martin: 
 
The University Professional and Continuing Education Association (UPCEA) is composed of the 
nation’s leaders in delivering quality online and professional education to adult and 
nontraditional learners who now represent the majority of today’s students. Once on the 
periphery of institutions of higher education, today our members are front and center as all 
postsecondary learning has rapidly shifted to a remote format.  
 
On behalf of UPCEA, we wish to thank you for the opportunity to comment on the Department’s 
Notice of Proposed Rulemaking (NPRM) posted in the Federal Register on April 2, 2020, which 
would amend key definitions and title IV eligibility requirements for distance and 
correspondence education providers. UPCEA recognizes the importance of regulating distance 
education to protect students and the general public. We appreciate the efforts the Department 
has taken to protect these interests while still encouraging innovation in higher education and 
student access to affordable, high-quality educational opportunities.  
 
We generally support the proposed changes contained in this NPRM and believe they advance 
each of these goals. However, we do seek clarification on several new and amended definitions 
from the Department as outlined below. The following suggestions and requests for clarification 
have been submitted both by UPCEA member institutions and by UPCEA’s Policy Committee, 
and include concerns raised by online program administrators, instructional faculty, and 
instructional designers.  
 
 

I. Clarifying whether asynchronous learning and extended reality experiences are 
considered ​Academic Engagement​ under Section 600.2 

 
UPCEA appreciates that the Department has added a new definition for academic engagement 
and is in favor of the examples already listed. We have several suggestions for additional 
examples to include or to be addressed in the preamble to these rules:  
 

1. Paragraph 2(i) lists “attending a synchronous class” as a qualifying activity but provides 
no similar mention of “asynchronous” instruction. Asynchronous instruction is referenced 
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elsewhere, both in the “distance education” definition in section 600.2 and in section 
668.3, paragraph 2(ii), as part of the new “week of instruction” definition. However, we 
request that the Department clarify its position with regard to the potential for 
asynchronous academic engagement either in the rules themselves or in the preamble 
to these rules to preempt confusion that may otherwise result as institutions work to 
interpret and implement this new definition. 
 

2. As many institutions have begun offering educational opportunities through virtual and 
augmented reality, creating innovative and engaging new experiences for students, we 
request that the Department consider including “extended reality,” which is commonly 
used as an umbrella term for virtual and augmented reality and related experiences, as 
an additional delivery modality as part of its list of examples of academic engagement.  

 
 

II. Including asynchronous academic engagement in the updated Clock Hour 
definition proposed under 600.2 [​Attendance in a “Synchronous” Class​] 

 
With the proposed clock-hour eligibility criteria provided for distance education courses and 
correspondence courses, both synchronous and asynchronous components, such as 
“preparation,” can be counted for correspondence courses but it appears as though only 
synchronous learning experiences may be counted with regard to distance education.  
 
We believe that limiting distance education clock-hour eligibility to synchronous activities could 
have a chilling effect on innovation and discourage institutions from creating more flexible and 
accessible learning experiences that better meet the needs of today’s students. In particular, 
asynchronous opportunities can be far more accommodating to students with disabilities and 
those splitting time with work and family obligations.​ ​When institutions are able to accurately 
track asynchronous academic engagement to otherwise satisfy the requirements under this 
clock hour definition, higher quality educational opportunities can be created for students that go 
beyond merely “attending” a class session as the Department permits in the case of 
correspondence education clock hour eligibility. 
 
Therefore, we respectfully request that “participation through asynchronous academic 
engagement” or similar language be added to the distance education eligibility criteria in 
paragraph 1(iv) of the “clock hours” definition. Alternatively, we ask for clarification from the 
Department as to whether asynchronous engagement can be counted as part of distance 
education clock hour calculations in the preamble to the final rules.  
 
III. Further clarifying what constitutes “regular and substantive interaction” under the 

Section 600.2 defintion for Distance Education [​Distance Education (iv)(4)​] 
 
UPCEA greatly appreciates the efforts taken by the Department as well as the Distance 
Learning and Innovation Subcommittee to clarify the “regular and substantive interaction rule.” 
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We offer two suggestions that we believe will further clarify this rule, which has been the source 
of considerable confusion for UPCEA member institutions for decades: 
 

1. Paragraph 4 states that “substantive interaction is engaging students in teaching, 
learning, and assessment, consistent with the content under discussion, and also 
includes ​at least two​ of the following” (emphasis added). The Department explains that 
“The committee . . . agreed to define ‘substantive interaction’ as including at least two 
instructional activities in order to prevent a course from qualifying as ‘distance education’ 
if the institution provides only a single limited form of interaction as part of that course.” 
However, as this interaction must also be “regular,” a question emerges over how 
regular and often an instructor must provide two or more of the opportunities listed. 
Would it be acceptable to provide one of the listed opportunities one time in a term and 
rely solely on another for the remainder of the term? Do at least two forms of substantive 
interaction need to be alternated between on a regular basis or perhaps in the same 
class session? Ultimately, we believe this “at least two” requirement will generate further 
implementation challenges for a rule with an already complex history. While recognizing 
the difficulty involved in further defining the regular and substantive interaction rule, we 
would prefer to see the “at least two” language omitted in the final rules or clarified by the 
Department.  
 

2. We also note that the Department has defined “regular” interaction as interaction that 
takes place on a “regular and predictable basis.” While we find the word “predictable” to 
be a helpful addition, we anticipate that questions will still frequently emerge over what 
constitutes “regular” and understand that the Department, in order to encourage flexibility 
and some discretion on the part of accrediting agencies and institutions, does not want 
to prescribe specific time intervals for which substantive interaction must occur. Other 
groups affiliated with UPCEA have suggested that the Department replace “regular and 
predictable basis” with “scheduled and predictable basis” and UPCEA supports this 
suggestion as well.  

 
IV. Using the Distance Learning and Innovation Subcommittee’s previous language in 

paragraph v(5) of the Distance Education definition in Section 600.2 [​Distance 
Education (v)(5), Regular Interaction “And” Versus “Or”​] 

 
After careful deliberation, the Distance Learning and Innovation Subcommittee recommended 
that institutions evidence regular interaction either by (i) providing opportunities for substantive 
interaction on a predictable and regular basis, “or” (ii) by monitoring academic engagement and 
promptly intervening where appropriate. However, the full committee subsequently revised the 
wording by changing the word “or” to “and” between these two paragraph v(5) clauses.  
 
UPCEA believes that requiring institutions to satisfy either clause on its own would already offer 
a tremendous benefit to students by setting an expectation for quality learning opportunities 
beyond what is expected for on-campus instruction through any comparable regulation. 
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Moreover, this change from “or” to “and” may push institutions to adopt learning analytics tools 
to track student progress to ensure they can evidence compliance with the second clause, 
which in turn may increase the cost of educating students as well as introduce privacy and other 
ethical concerns for students when data collected through these technologies are not properly 
managed. We therefore ask the Department to consider codifying the language initially 
submitted by the Distance Learning and Innovation Subcommittee rather than adopt the 
revisions made by the full committee in this specific case.   
 
 
Thank you in advance for your consideration of the suggestions and requests for clarification 
provided in this comment. Please send any future correspondence pertaining to this comment to 
Jordan DiMaggio, Director of Policy and Digital Strategy at UPCEA. 
 
UPCEA 
1 Dupont Circle NW, Suite 330 
Washington, DC 20036 
  
 
Sincerely, 
 
  
Jordan DiMaggio 
Director, Policy and Digital Strategy 
UPCEA 
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